Stejarul de 1000 de ani de la Mănești, loc de pelerinaj! Cei care prăznuiesc aici cred că le merge mai bine

0
78

Un vechi stejar, despre care legenda spune că are 1000 de ani,  veghează natura în localitatea dâmbovițeană Mpnești. Copacul este monument natural, dar nu foarte mulţi oameni ştiu de existenţa acestuia și pentru că drumul până la trunchiul gros este anevoios şi destul de greu de găsit prin pădure. Nici măcar localnicii nu s-au aventurat toți până la bătrânul copac. În schimb, este căutat de cei care aud legenda lui. În ultimii ani,  în zilele de sărbătoare,  oamenii, crezând că le merge mai bine, prăznuiesc la umbra falnicului arbore, după slujba bisericească ținută de Paşte, de Înălțare sau de Rusalii.

Din păcate, deși copacul are o poveste fascinantă și poate fi un punct de atracție important pentru comunitatea de la Mănești, autoritățile locale ignoră potențialul. Drumul este anevoios și nu există plăcuțe informative care să îndrume turiștii spre stejar.

La  un moment dat un turist montase o plăcuță cu mesajul „Pe voi, cei care veți veni, vă voi primi cu drag la umbra mea, vă voi ocroti de intemperii cu crengile mele îmbătrânite dar încă puternice, vă voi aduce o adiere uşoară cu ajutorul frunzelor mele şi vă voi încânta cu minunatele glăsuiri ale micilor mei oaspeți înaripați ce zi de zi mă fac să mă simt încă tânăr.În schimb nu vă cer decât să mă acceptați ca pe un prieten şi să vă fie milă de mine! Am fost călător prin veacuri şi multe şi nenumărate sunt întâmplările ce s-au petrecut sub poalele mele!”, dar aceasta a dispărut..

Stejarul de 1000 de ani de la Mănești, loc de pelerinaj! Cei care prăznuiesc aici cred că le merge mai bine

Lasă un răspuns